Sistemul reflectă dificultățile cu care se confruntă guvernarea nord-coreeană în tentativa acesteia de a ține pasul cu progresul tehnologic al planetei fără a renunța la reglementarea strictă pe care regimul o impune ideologiei și culturii pe care le promovează. Asta a fost concluzia a doi cercetători germani de la compania ERNW, Florian Grunow și Niklaus Schiess, care au descărcat softul de pe un site din afara Coreei de Nord pentru a-i studia codul în detaliu.
Totodată, sistemul poate monitoriza schimbul secret de muzică, filme și documente scrise dintre utilizatori. În Coreea de Nord, acestea sunt transmise de la o persoană la alta prin intermediul stick-urilor USB sau al cardurilor de memorie, guvernul neputând afla astfel de unde provin. Red Star tag–uiește însă orice documente sau fișier media de pe computer și de pe orice dispozitiv USB care îi este atașat, ceea ce înseamnă că toate fișierile pot fi depistate.
Florian Grunow și Niklaus Schiess au remarcat faptul că sistemul de operare nord-coreean este o copie slabă a sistemelor occidentale.
Coreea de Nord are un sistem de intranet rudimentar neconectat la rețeaua globală „www” (world wide web), însă permite accesul la instituții media de stat și la unele site-uri aprobate oficial. Aceștia își dezvoltă propriul sistem de operare de mai bine de un deceniu.
Ultima versiune a acestuia a fost scrisă în 2013, și este bazată pe o versiune de Linux numită Fedora și se apropie de sistemul OSX al Apple, spre deosebire de versiunea anterioară, care aducea cu Windows XP. Alegerea se poate datora faptului că liderul țării, Kim Jong-un, a fost fotografiat, la fel ca tatăl său, în prezența unor Mac-uri.
Cu toate acestea, sistemul are multe componente unice, inclusiv o versiune proprie de criptare. „Este vorba de un sistem de operare dezvoltat al cărui cod esteîn mare parte controlat”, a declarat Grunow, ceea ce înseamnă că se caută să se evite compromiterea lui de către servicii secrete.
„Probabil că la baza acestui aspect stă frica”, spune Grunow. „Se poate ca ei să vrea să fie independenți de alte sisteme de operare pentru că le e frică de uși secrete (informatice)”, care le-ar permite altora să-i spioneze. Red Star face dificilă orice tip de modificare; dacă, de exemplu, un utilizator vrea să modifice funcțiile de bază, cum ar fi dezactivarea antivirusului sau a firewall-ului, computerul afișează un mesaj de eroare sau se restartează singur.
Cercetătorii germani spun că nu au nici o idee câte computere rulează în prezent pe baza acestui sistem de operare. Specialiștii spun despre noul sistem de operare nord-coreean că reflectă eforturile guvernării de a-și îmbunătăți procedurile de supraveghere și securitate pentru a răspunde noilor tipuri de tehnologie și surse de informații. El nu prezintă însă abilitățile de atac cibernetic de care a fost acuzată Coreea de Nord. „Se pare că au încercat doar să construiască un sistem de operare pentru ei și să se le asigure utilizatorilor un set de aplicații de bază”, a spus Grunow. Acestea includ un editor de text, un calendar și o aplicație pentru compus și transcris muzică.
Pe lângă Coreea de Nord, Cuba și-a construit și ea propriul sistem de operare, National Nova, iar China, Rusia și alte țări au încercat la rândul lor să facă asta.